НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 6823082 Картинка 12028331 Картинка 8752422 Картинка 11387589 Картинка 8873578 Картинка 10388394 Картинка 8844317 Картинка 483193 Картинка 1816353 Картинка 7493843

Обновената Учебно-плувна база - НСА, басейн „Мадара“ отвори врати

     Обновената и модернизирана Учебно-плувна база на Национална спортна академия „Васил Левски”, басейн „Мадара“ отвори врати. На откриването днес, съобразено с епидемичната обстановка в страната, официални гости бяха министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев и заместник-министърът на младежта и спорта, доц. Стоян Андонов. 

     Ректорът, проф. Николай Изов показа на гости и журналисти спортната база, като ги информира подробно за всички новости и иновативни системи, с които тя вече разполага.

     „Мога убедено да кажа, че в момента басейнът е един от най-модерните в София, а и в страната – заяви в словото си проф. Изов. – Основният ремонт и модернизация станаха възможни благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и г-н Вълчев, но и с усилията на Академията. Това е спортен обект, на който ще водят занимания и ще тренират не само студентите на НСА, но и много деца от столицата, както и граждани. Всичко това е съобразно социалната отговорност, която имаме в НСА”, допълни проф. Изов.

     „Искам да ви поздравя първо за цялостната ви работа, защото създавате условията за изграждането на спортисти и спортни школи в България, подготвяте експерти за физическото възпитание и спорт в страната – заяви министър Вълчев - . Поздравявам ви за това, че успявате да поддържате, развивате и изграждате спортната инфраструктура. Спортната академия има голяма инфраструктура, разви един от най-големите и красиви паркове в София. Това изисква много средства, усилия и внимание. Нашият принос е миноритарен, и трябва да се отчете, че това, което сте направили и с което се справяте, е преди всичко със собствени средства. Басейнът изглежда страхотно. Беше ми интересно да чуя всички неща, които са направени - за енергийната ефективност и за това, че за младите хора и за децата са отворени вратите на басейна, защото всички имат нужда да спортуват. Наистина сте направили много, а пожеланието ми е всички да са здрави” – завърши Красимир Вълчев.

     Учебно-плувната база на НСА отговаря на всички хигиенни изисквания и на тези за енергийна ефективност. Ремонтиран е покривът, като на него са поставени соларни батерии. Монтирани са също нови стъклопакети, а самият басейн е с изцяло нова облицовка. Спазени са изискванията на Международната федерация по плувни спортове за провеждане на състезания – има преливници за успокояване на водата, модерни стартови блокчета, нова настилка. Басейнът разполага с нова сауна и нов възстановителен център. Инсталациите са изцяло подменени – филтрите за контрол на качеството и чистотата на водата, за поддържане на постоянна температура на въздуха и липса на влага. Душовете в баните са с фотоклетки, за да се спестява вода. Изцяло реновирани са съблекалните, баните, санитарните възли, монтирано е ново оборудване.

     Заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов не скри възхищението си от това, което вижда на „Мадара“. Самият той – преподавател в НСА с дълъг стаж, е работил повече от 3 десетилетия на „Мадара”. „Изключително се радвам, че един перфекционист като проф. Изов е начело на тези реновации и положителни промени. Бих искал да си пожелаем в НСА да продължим да изграждаме кадри, които да прославят България по света, които да правят българите и българските деца здрави и жизнеспособни. Нека този басейн в годините да бъде пълен с млади, здрави хора, които да прославят страната.”

     Проф. Николай Изов благодари специално на спортния министър Красен Кралев за подкрепата и информира присъстващите, че с днешна дата започва ремонта на хандбалната зала, който е по проект съфинансиран от Министерство на младежта и спорта. На по-късен етап и по проект на БФ Лека атлетика предстои обновяването на стадиона за хвърляния, който ще се превърне и в Национален център за хвърляния. Проектът отново е с финасовата подкрепа на спортното министерство.

     Ректорът сподели също така, че винаги, когато се налага, получава подкрепа и от Йорданка Фандъкова – кмет на София. „Със Столична община имаме отлични партньорски взаимоотношения, басейнът винаги отваря врати за училищни групи и състезания. Ще работим заедно и за 80 - годишнината на НСА, която е през 2020-а година.”, завърши проф. Изов.

     Той благодари и на всички фирми, ангажирани с ремонта на учебно-плувната ни база, които изпълниха качествено и  в срок поставените задания, за да могат днес студентите, състезателите и треньорите на НСА, както и гражданите на София да се ползват от едно модерно съоръжение.


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share